terug

Aaltense Gängeskes

Aaltense Gängeskes

Patroon van smalle paadjes in Aalten

Het patroon van de historische gängeskes is een uniek kenmerk voor Aalten.

Van oudsher is Aalten een agrarisch esdorp. Het ligt gedeeltelijk op een zevental glooiingen. Aan de zuidzijde van de heuvels stroomt het beekje De Slinge. Het houden van droge voeten, de geschikte landbouwgronden op de es en de ligging dichtbij helder stromend water, waren goede omstandigheden om er te gaan wonen.

Langs een paar uitvalswegen lagen kleine boerderijen met de goorden (tuinen) van de bewoners. De gängeskes waren de verbindingen tussen de uitvalswegen en de tuinen van de bewoners van Aalten. Deze verbindingen waren vaak twee kruiwagens breed. Het oude patroon van deze gängeskes is nog gedeeltelijk aanwezig. 

Om de gängeskes onder de aandacht te brengen is de Gängeskesroute ontwikkeld. De route is verkrijgbaar bij de VVV agentschappen in de gemeente Aalten. Groepen kunnen de route ook volgen onder begeleiding van een gids.

Gängeskestocht onder begeleiding van een gids
Voor groepen vanaf 10 personen wordt de tocht ook gehouden onder begeleiding van een enthousiaste gids. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de VVV in Aalten of kijk op www.vvvaalten.nl.

 

Info ReactiesFilm Streetview