terug

Deventer Tapijtfabriek

Deventer Tapijtfabriek

Meer dan een fabriek alleen

In 1875 kwam een eerste industriƫle vestiging in Dinxperlo, namelijk die van de Tapijtfabriek van Maurits Prins. Deze tapijtfabriek kwam uit Deventer, vestigde zich eerst in Suderwick en begon daarna ook het met oprichten van een fabriek in Dinxperlo. De ligging van Suderwick en Dinxperlo was gunstig ten opzichte van Duitsland en men had in de regio al veel ervaring met de textielindustrie.

De fabriek zorgde door de jaren heen voor honderden banen. Maar naast werkgelegenheid bracht de komst van de familie een aantal belangrijke ontwikkelingen met zich mee. Zo droegen zij bij aan de totstandkoming van de spoorlijn Dinxperlo - Varsseveld die in 1904 werd aangelegd, werd een telefoonlijn naar Terborg aangelegd en volgde enkele jaren later elektriciteit die vanuit Duitsland geleverd werd. Met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd dit stopgezet en voorzag de stoommachine van de tapijtfabriek van stroom. Ook op sociaal gebied liep de familie Prins voorop. Zo werd een Sociaal Fonds opgericht zodat werknemers, bij ziekte, gebruik konden maken van een ziektekostenverzekering.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak was het voor de Joodse familie Prins niet meer mogelijk om de fabriek te leiden en werd de fabriek overgedaan. Op 19 oktober 1942 werd de familie Prins op transport gezet naar Auswitsch, waarna niets meer is vernomen van de familie Prins.

Tijdens de oorlog werd de fabriek gebruikt als opslaghal voor materialen van de bezetter. De geallieerden hebben de tapijtfabriek tweemaal aangevallen. Slechts enkele delen bleven overeind.

Na de oorlog heeft het vijf jaar geduurd voordat de fabriek weer gereed was, waarna de fabriek in 1978 failliet ging. De fabriekshal met sheddaken is nog altijd gelegen aan de Weversstraat in Dinxperlo.

Info ReactiesFilm Streetview