terug

Buurtschap Barlo

Buurtschap Barlo

Een bijzondere ontmoeting

Barlo is een buurtschap in de gemeente  Aalten en is gelegen in het Nationaal Landschap. Het ligt op de westelijke rand van het Oost-Nederlands plateau, op een oud rivierterras uit het  Onder- en Midden-Pleistoceen. De westelijke hellingen van dit hoger gelegen gebied worden doorsneden door een aantal oude smeltwaterdalen, die nu als droge dalen aanwezig zijn. Hierdoor is een glooiend landschap ontstaan.   

Marienboom
In Barlo staat op een t-splitsing een Marienboom. Deze dankt zijn naam vermoedelijk aan het Mariakapelletje dat hier vroeger heeft gestaan. Deze stond midden op de splitsing, maar is onlangs verplaatst naar de berm. Sinds jaren is het een plek waar (jonge) mensen elkaar ontmoeten om samen op pad te gaan.  

Sprong in het Duister
Als in de nacht van 7 op 8 februari 1945 een Engels Lancastervliegtuig terugkeert van een bombardement op de dijken van het Dortmund-Eemskanaal wordt het in de nabijheid van de Nederlandse grens getroffen door Duits afweergeschut. De zes bemanningsleden maken met hun parachutes een sprong in het duister en komen terecht in de buurt van Winterswijk.

Twee vliegeniers, te weten Stan Hanson en Geoff Cheeseman, komen in contact met leden van een Nederlandse verzetsgroep en worden uiteindelijk ondergebracht bij de familie Te Lindert op de boerderij 'Bosman' in Barlo. De beide piloten houden zich op in een reeds gereedgemaakte schuilplaats. Op 31 maart, de dag dat Barlo werd bevrijd, mochten ze 's morgens ontbijten in de boerenkeuken. Toen ontdekten ze dat zij niet de enige onderduikers waren. Naast de vliegeniers waren nog vier personen ondergedoken, waaronder twee joden. Ook bleek er onder het hooi in een andere schuur nog een grote hoeveelheid gedropte wapens verborgen te zijn.

 

Nationale landschappen zijn gebieden met internationaal zeldzame of unieke en nationaal kenmerkende landschapskwaliteiten en in samenhang daarmee bijzondere natuurlijke en recreatieve kwaliteiten. Landschappelijke, cultuurhistorische en natuurlijke kwaliteiten van nationale landschappen moeten behouden blijven, duurzaam beheerd en waar mogelijk worden versterkt.

(Uit: de nota Ruimte)


InfoFilm