terug

Dorpskerk Dinxperlo

Dorpskerk Dinxperlo

Gotische pseudobaseliek

Het ontstaan van de Dorpskerk in Dinxperlo gaat terug tot ca. 1280. Op de grondvesten van deze kerk is later de nu bestaande kerk gebouwd. Ten tijde van de reformatie ging de kerkgemeente over naar de 'nieuwe leer'.

De kerk is een laat gotische pseudobasiliek. Het huidige gebouw heeft een vijftiende-eeuws koor en een zestiende-eeuws schip. Het smalle achterste deel van de kerk - het koor - is de eerste stenen kapel geweest.

Het orgel is in 1831 gebouwd door C.F.A. Naber en is in 1975 gerestaureerd. Achter dit orgel bevindt zich een laatmiddeleeuwse muurschildering met een afbeelding van Sint-Christoffel.

Door het ontbreken van een eigen kerk in Suderwick en De Heurne, trok de Dorpskerk ook kerkgangers uit omringende dorpen. Uit gewoonte namen inwoners uit Suderwick de ingang aan de zuidzijde (Suderwickse deur) en namen plaats op Suderwickse zolder. Aan de noordzijde van de kerk bevinden zich een 'Heurnse deur' en de 'Heurnse zolder'. De hoofdingang van de kerk werd door Dinxperlose dorpelingen gebruikt.

Info ReactiesFilm Foto's Film carillon Streetview