terug

Kerkje de Rietstap

Kerkje de Rietstap

Het kleinste kerkje van Nederland

In Dinxperlo staat het kleinste kerkje van Nederland: Kerkje De Rietstap. Het kerkje hoorde van oudsher bij Landgoed De Rietstap dat in 1874 in eigendom was van Gerhard Hendrik A.N. te Rietstap. Tegenwoordig is het omringd door industrie. 

Bij zijn overlijden liet hij zijn bezittingen na onder de voorwaarde dat er een kapel gebouwd moest worden met daarin een schilderij van de kruisiging van Jezus. Over de afmetingen van de kapel stond echter niets omschreven. De neef van Gerhard Hendrik A.N. te Rietstap heeft ervoor gekozen om de kapel zo klein mogelijk te realiseren, zodat hij nog geld van de erfenis over zou houden. De aanvraag voor de bouwvergunning werd ingediend voor een kapelletje van 6,4 x 4,5 x 5 meter. Het kerkje is nooit ingezegend en is later als varkensstal, kippenhok en opslagruimte gebruikt

In 1984 moest het kerkje verplaatst worden door de uitbreiding van het bedrijventerrein. Het kerkje is toen steen voor steen afgebroken en 50 meter verderop neergezet. Tegenwoordig is het kerkje De Rietstap expositieruimte, geopend op zondagmiddagen en tijdens het hoogseizoen ook op woensdagmiddagen. 

www.kerkjederietstap.nl/

Info ReactiesFilm Wikipedia Foto's Streetview