terug

Oude Sint Helenakerk

Oude Sint Helenakerk

Gotische kerk met unieke fresco's en gewelfschilderingen

Het oudste gedeelte van de oude Sint-Helenakerk is het onderste deel van de toren en dateert uit de twaalfde eeuw. Rond 1400 werd de toren verhoogd.  In de loop der jaren is de kerk regelmatig aangepast aan de behoeften voor de liturgie, bijzondere devoties en het samenzijn. Zo zijn het koor en het schip zijn tussen 1400 en 1500 aan behoorlijke veranderingen onderhevig geweest.

In de middeleeuwen werd de kerk gewijd aan de heilige Helena, de moeder van de Romeinse keizer Constatijn. De kerk zoals deze is ontstaan is een pseudobaseliek. Kenmerkend hiervoor is dat aan weerszijden van het middenschip een lagere zijbeuk is. 

Bijzonder aan de kerk zijn de middeleeuwse muur- en gewelfschilderingen. Deze zijn van grote artistieke en kunsthistorische waarde. Eeuwen geleden, tijdens de reformatie, werden de schilderingen overgewit en raakten verborgen achter witkalk. Aan het begin van de twintigste eeuw werd een eerste aanzet gedaan tot het blootleggen van de schilderingen op het koorgewelf. De laatste fase van het blootleggen van de schilderingen heeft plaatsgevonden tussen 2001 en 2005. Uniek in is de schildering van keizer Constatijn met zijn moeder, de heilige Helena.

Tijdens de zomermaanden is de kerk regelmatig te bezichtigen. Kijk voor de dagen en tijden op www.vvvaalten.nl. 

 

Info ReactiesFilm Wikipedia Foto's Streetview