terug

King's Company Brug

King's Company Brug

Eerbetoon aan Britse soldaten

Op Goede Vrijdag, 30 maart 1945, rijden de Engelsen via deze brug aan de Bodendijk, Aalten binnen. De geruchten gaan al dat de bevrijding niet lang meer op zich laat wachten. 

De King's Company, onder leiding van majoor Baker, krijgt de opdracht om een aanval uit te voeren via de zogenaamde 'centre line', een doorstoot naar het centrum van Aalten. Echter, belangrijke bruggen blijken door de Duitsers te zijn opgeblazen. De brug aan de Bodendijk is deels nog intact en majoor Baker leidt zijn mannen hier overheen. Bij de spoorlijn aangekomen stuiten de mannen op hevig verzet en worden ze bestookt met mortiervuur en granaten. Het gevecht met de vijand heeft rampzalige gevolgen voor de bevrijders.

Als eerbetoon aan de Britse soldaten die zich voor de bevrijding van Aalten hebben ingezet is deze brug vernoemd  naar de King's Company van het eerste bataljon Grenadier Guards.

Van de in totaal 13 omgekomen Britse soldaten, liggen er 12 begraven op de algemene begraafplaats Berkenhove in Aalten. Pelotonscommandant Andrew Duncan ligt begraven op het Reichswald Forest War Cemetery bij Kleve. Hij is overleden aan zijn verwondingen die hij heeft opgelopen tijdens het ontzetten van één van zijn mannen. Omdat hij niet op Berkenhove begraven ligt, is op 12 juni 2012 een gedenkzuil onthuld waarmee hij bij zijn kameraden wordt herdacht. Ook wordt op de zuil aandacht besteed aan de vijf Britse vliegers die bij de crash van hun vliegtuig in IJzerlo zijn omgekomen, aan verzetsheld Cornelis Ruizendaal en de bevrijding van Aalten. 

Info ReactiesFilm Foto's Streetview