terug

Beleg van Bredevoort

Beleg van Bredevoort

Maurits offensief tegen de Spanjaarden

Het beleg van Bredevoort vond plaats in 1597. Het was een onderdeel van Maurits' offensief tegen de Spanjaarden. Bredevoort was gunstig gelegen en in Bredevoort werd tol geheven, waardoor de stad voor inkomsten zorgde. Het beleg duurde van 1 tot en met 9 oktober en zorgde voor veel verlies aan de zijde van het Staatse leger.

Bredevoort lag in een moeras waardoor het extra moeilijk was om de stad in te nemen. Prins Maurits maakte bij de verovering van Bredevoort daarom gebruik van een nieuw wapen dat eerder dat jaar was gedemonstreerd in Den Haag. Het was een mobiele kurken brug, waarmee een bestorming met 150 bewapende soldaten en zwaargeschut kon worden uitgevoerd. De losse onderdelen van de brug werden vanuit Doesburg overgebracht. 

De brug werd, onder voortdurende beschietingen vanuit Bredevoort, aangelegd en de soldaten wisten de stadswal te bereiken. De bezetter was onder de indruk en wilde zich overgeven, maar dit was voor Prins Maurits te laat en de bestorming ging in alle hevigheid verder.

In Bredevoort worden door de VVV regelmatig rondleidingen georganiseerd, waarbij Prins Maurits verteld over het beleg. Kijk voor meer informatie op www.vvvbredevoort.nl.

Info ReactiesFilm Wikipedia Streetview