terug

Aalten

Aalten

Over zeven heuvelen en door smalle gängeskes

Aalten ligt in een heuvelachtig gebied dat in de volksmond de zeven heuvelen wordt genoemd. In het centrum van Aalten kunt u dit hoogteverschil goed merken. Het dorp heeft een rijke geschiedenis. Daarvan getuigen de vele rijksmonumenten, de historische markt met de oude Sint Helenakerk, de gängeskes, de synagoge en de twee musea.

Het gevarieerde aanbod van cultuur, winkels en horecagelegenheden met gezellige terrassen maakt een bezoek aan Aalten meer dan de moeite waard. Wie de historische panden op de Markt ziet,  begrijpt waarom dit een beschermd dorpsgezicht is. De geschiedenis herleeft dankzij de oude panden, de Aaltense Musea en de statige Oude Sint Helenakerk. Bijzonder aan de oude kerk zijn de prachtige fresco's en de verrassende opstelling van de banken. De Aaltense Musea vertellen over het leven van een gemeenschap in gewone en ongewone tijden. De drie gebouwen zijn rijksmonumenten en alleen daarom al een bezichtiging waard. Twee straten verderop ligt de gerestaureerde synagoge van Aalten (1857). Dit is één van de weinige synagogen in Oost-Gelderland, die nog geheel is ingericht voor de joodse eredienst.

In de zomermaanden nemen enthousiaste gidsen u mee door de gängeskes. Dat zijn de nog goed bewaarde oude paadjes achter de huizen, die een uniek patroon vormen door het centrum van het dorp. Ze vormen van oudsher de verbindingen tussen de uitvalswegen en de tuinen van de keuterboeren in het destijds agrarische esdorp. Zelfs Aaltenaren zijn aangenaam verrast over het verhaal achter de gängeskes.

Foto: Joyce Schieven

Info Reacties Streetview