terug

Bredevoort

Bredevoort

Boekenstad van Borgmannen

Urenlang op uw gemak tussen tweedehands boeken snuffelen of een middeleeuwse maaltijd proeven. Dat kan in Bredevoort Boekenstad. Laat u rondleiden door de muze van Rembrandt, of bewonder het werk van een kunstenaar, glas-in-lood-zetter, boekbinder of schilder.

Zodra u in Bredevoort komt, valt het op. Tal van antiquariaten vullen de gezellige straatjes. Zelfs buiten staan de boekenkasten. Regelmatig worden boekenmarkten georganiseerd. Vanwege de vele antiquariaten en tweedehands boekenwinkels is dit vestingstadje de officiƫle boekenstad van Nederland. Ook kunstenaars, klokkenmakers, fotografen en verzamelaars kunnen de aantrekkingskracht van Bredevoort niet weerstaan en hebben hier een galerie, atelier of werkplaats.

Dit middeleeuwse centrum van het oude vestingstadje nodigt uit om te verkennen. Elk huis heeft zijn eigen karakter en geschiedenis. Veel inwoners hebben hun gevel in originele staat teruggebracht. Op diverse huizen zijn bordjes met een wapenschild te vinden. Deze verwijzen naar de borgmannen die vroeger in en om Bredevoort woonden. Zij waren verplicht hun heer bij te staan bij het verdedigen van kasteel en stad. Prins Maurits veroverde dit stadje in 1597 op bijzondere wijze. Tijdens een stadswandeling onder begeleiding van de 'Prins' komt u er achter hoe hem dit destijds gelukt is. 

Met Hendrickje door de straatjes van Bredevoort
Wie Bredevoort bezoekt, kan zomaar oog in oog komen te staan met Hendrickje Stoffels. Zij werd in 1626 in Bredevoort geboren. Haar leven is omgeven met raadsels. Zeker is dat ze talloze keren als inspiratie diende voor de schilderkunst van Rembrandt. Tijdens een stadswandeling zal de muze van Rembrandt haar geheimen met u delen. Misschien neemt ze u mee naar de Lourdesgrot in het mooie wandelpark Sint Bernardus of naar de kruidentuin.

Zowel voor zon- en strandaanbidders als rustzoekers en wandelaars is de Slingeplas een aanrader. U vindt er leuke zandstrandjes en ligweides met speel-, toilet- en parkeervoorzieningen. Voor vissers zijn er meerdere rustige plekjes langs de begroeide oevers, voorzien van vissteigers.

Info Reacties Streetview