terug

Dinxperlo

Dinxperlo

Grensdorp met bijzondere verhalen

In geen andere plaats in ons land heeft de grensligging zo'n grote invloed op het dagelijks leven als in Dinxperlo en Suderwick. De grens loopt dwars door dit zogenaamde tweelingdorp; de ene kant van de straat is Duits, de andere Nederlands.

Al eeuwen lang kende de grens veel verschillende gezichten. Van een 2,5 meter hoge prikkeldraadversperring met houten palen tot een straat waar de stoeprand de grens vormt. Al eeuwenlang wonen Duitsers en Nederlanders hier als 'naobers' naast elkaar en delen lief en leed.

Hoewel winkelen aan de andere kant van de grens voor Dinxperloërs en Suderwickers de gewoonste zaak van de wereld is, kon je hier 100 jaar geleden een flinke boete of zelfs een celstraf voor krijgen. Smokkelen was streng verboden en de douane patrouilleerde regelmatig. Vooral in de oorlogsjaren werd volop illegaal handel gedreven. Volgt u op de fiets de smokkelroute, dan wordt u getrakteerd op avontuurlijke en hilarische smokkelverhalen.

Grenzeloos wandelen
Aanduidingen op het wegdek, kunstwerken langs de grens en twee Büdeken benadrukken de bijzondere positie van dit dorp. De Büdeken, een moderne variant van het voormalige grenswachtershuisje, brengt de geschiedenis aan de hand van informatieborden tot leven. U komt de grenswachtershuisjes tegen tijdens de wandelroute 'GrenzenLos'. Een wandeling van 17,5 kilometer vol sporen uit vervlogen tijden. Onderweg vindt u het Grenslandmuseum, voor nog meer bijzondere verhalen.

In Dinxperlo staat ook het kleinste kerkje van Nederland. Het piepkleine kapelletje werd gebouwd in 1912 en stond oorspronkelijk in de tuin van het herenhuis van landgoed De Rietstap. In 1983 werd het steen voor steen afgebroken en 50 meter naar het zuiden verplaatst. Dinxperlo heeft een gezellig winkelcentrum met in het midden de dorpskerk. In deze in Gotische stijl gebouwde kerk vindt u goed bewaarde schilderingen uit 1530 en het Naberorgel. Verstopt achter het orgel is een grote muurschildering van de Heilige Christophorus bewaard gebleven.

 

 

Info Reacties Streetview